Pár dobrých rad jak vybrat snubní prsteny

Svatba patří v dnešní době k nejdůležitějším okamžikům lidského života, přípravy na ni mohou zabrat klidně i celý rok, a patří mezi ně i výběr snubních prstenů. Činnost, kterou dívky většinou prožívají a pánové protrpí, ale ve finále se jí nevyhne nikdo. S plným vědomím toho, že výběr snubních prstenů je otázkou srdce víc než hlavy, nabízíme několik bodů k zamyšlení, malého průvodce Vaším výběrem. 


Na co myslet od začátku


Jeden den se Vám zalíbí něco, druhý den něco jiného, pak zjistíte, že už to má kamarádka a třetí den vybíráte znovu. Dvě věci byste měli mít při výběru ale na mysli celou dobu. Kolik chcete za snubní prsteny utratit a jestli někoho z Vás nelimituje jejich materiál a případná alergie.

zásnubní prsten Bisaku


Materiál – zlato, ale nejen to.


Většina párů tradičně vybírá prsteny ze zlata. Zlato je kov těšící se mezi lidmi největší vážnosti, navzdory tomu, že existují i objektivně dražší materiály. Zlato ke šperkům prostě patří a vždycky patřit bude. V současné době se nabízejí tři základní barvy zlata, dané přesně předpisy a tabulkovými hodnotami jejich složení. Zlato se ve šperkařství kvůli své nízké tvrdosti nikdy nepoužívá ryzí, ale ve slitině s dalšími kovy, které ve finále ovlivňují jeho barvu. Kromě žlutého zlata nejčastěji můžeme dostat zlato bílé a červené.
Důležitým detailem je to, že bílé zlato se pro vyšší lesk velice často pokovuje rhodiem, hovoříme o takzvaném rhodiování. Bílé zlato ve skutečnosti není bílé, ale nažloutlé, a rhodium patřící mezi platinové kovy se používá, aby šperku dodalo skutečně platinově bílou barvu a vysoký lesk. Někomu ale nemusí být příjemná představa, že pravý materiál prstenu ani nevidí, pouze povrchové pokovení, byť velice drahým a vzácným kovem.

tabulka ryzostí zlata, stříbra a platiny

Tabulka ryzostí zlata, stříbra a platiny je zákonem závazná pro všechny dovozce a výrobce šperků

Vedle zlata se nabízí samozřejmě stříbro, které má velkou výhodu v nižší ceně a pěkném vzhledu, ale stříbrné šperky nejsou příliš mechanicky odolné, tedy pokud je opět výrobce prstenů nepotáhne kovovou vrstvou rhodia nebo paládia.
Ocelové šperky se těší velké oblibě, protože jediné, za co u nich opravdu platíte, je design a umělecká práce, materiál je de facto za babku. U ocelových prstenů nemůžeme počítat s luxusním vzhledem, jaké mají drahé kovy. A nejen to. Specifické elektrochemické vlastnosti oceli nedovolují osadit ocel ničím jiným, než briliantem, a pokud, tak se pro kámen musí vytvořit ve snubním prstenu zlaté nebo stříbrné lože.

Velikost – nezapomeňte, že prsty otékají


V ideálním případě je dobré svoji velikost vědět, aby Vám v každém obchodě nemuseli prsty pro snubní prsteny znovu přeměřovat. U některých modelů hotových prstenů totiž některé velikosti mohou chybět a zbytečně se pak chytíte vzoru a vzhledu, který prostě není. Velikost prstu se měří svazkem kroužků ve tvaru prstenu, na měření papírovým páskem nebo nitkou zapomeňte, není přesné.
S věkem prsty spíš tloustnou, než že by se ztenčovaly, ale hlavně se jejich tloušťka mění během dne v závislosti na případné námaze a hlavně na počasí. Na to, jestli máte momentálně prsty vymrzlé (v zimě) nebo oteklé horkem, je potřeba myslet při měření velikosti, ale zodpovědný prodejce snubních prstenů Vám tyto podrobnosti řekne.
Výška čili tloušťka prstenu se v ideálních případech pohybuje mezi 1,6 a 1,9 mm, i když samozřejmě existují i prsteny masivnější. Čím více materiálu na prstenu, tím bude přirozeně odolnější před pokřivením, ale nemusí být úplně příjemné ho nosit.
Stejně tak to platí i o šířce prstenu. Ta se udává v rámci čtyř kategorií – úzké do 3,5 mm, běžné – 3,5 až 5 mm, širší – 5 až 6 mm, a široké nad 6 mm. V šířce prstenů se móda výrazně mění, na paměti je potřeba mít ale fakt, že dlouhé štíhlé prsty mohou snést širší prsten, kdežto kratší a buclatější by to opticky výrazně zkrátilo a doporučuje se tenký kroužek.
Hlavně aby se dobře nosil! Případy lidí, kteří si snubní prsten po pár dnech sundají s tím, že je jim těsný nebo nepříjemný na nošení, jsou bohužel až příliš časté. V některých případech tak zkuste brzdit svoji kreativitu a nápady a zvolte jednodušší šperk, co Vám bude pohodlný. Jednoduchý kroužek pánům sluší a neurazí ani na hodně formální pracovní schůzi (naopak), ale výstřední prsten může po letech být na obtíž. U dam je důležité zvážit, jaký je celkový styl oblékání a další často nošené šperky, aby snubní prsten neskončil na dně šperkovnice s tím, že nemáte co k němu. 

Co je to bombír a proč o něj stát?


Jedním z nejgeniálnějších prvků v poslední době aplikovaných na snubní prsteny je bombír, vyklenutý vnitřní tvar. Setkat se můžete s prsteny s ostrými vnitřními okraji (ty jsou opravdu nepříjemné na nošení a hlavně na sundávání), některé prsteny mají zaoblené vnitřní okraje (a stále to není ono), ale bombír je mírný oblouk na celé vnitřní straně prstenu, jdoucí od okraje k okraji, bez plošky uprostřed. Prsteny s bomberem jsou tolerantnější k oteklým prstům, tolerují i zvětšení prstu o jednu velikost, a neskonale lépe se navlékají a sundávají.

prodejna Bisaku v Brně

Tento článek vznikl za laskavé podpory firmy Vendome s.r.o., značky Bisaku a internetových stránek snubni-prsteny.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?