Vyřešte dilema barvy snubních prstenů jednou pro vždy!

Snubní prsten je jedním z nejvýznamnějších šperků, který si za celý svůj život koupíme. Při jeho výběru je nutné zvážit spoustu věcí, od praktičnosti přes design až po finanční stránku. Otázka materiálu pak bývá jednou z nejzáludnějších. Prsteny ze zlata u nás mají stále silnou tradici, avšak právě volba barevnosti tohoto drahého kovu, v souladu s rostoucí nabídkou na trhu, činí snoubencům stále větší problémy.


Jaké jsou současné trendy?


Myšlenka umělé výroby drahých kovů a snaha měnit jejich barvy pochází již ze středověku. První pokusy bohužel nebyly úspěšné − kovy, se kterými se zlato mísilo, vykazovaly různé vlastnosti a vytvořit jejich slitinu tak nebylo vůbec snadné. Luxusu „barevných“ snubních prstenů jsme se proto dočkali až ve dvacátém století, a to díky rozvoji nových technologií, které umožnily ozdobit naše prsty i jiným než žlutým zlatem, které jediné je ryzí.

snubní prsten žluté zlato

Do značné míry klasický vzhled - oblý kroužek ze žlutého zlata, u nevěsty se vsazeným briliantem nebo zirkonem. Pro někoho nuda, pro někoho záruka nadčasovosti a jednoduché elegance.

Žluté zlato, jakožto tradiční materiál snubních prstenů, obsazovalo přední příčky v otázce trendovosti řadu let. V České republice se považuje za přelomový rok 1999, kdy se poptávka po bílém zlatě oproti předchozímu roku dvojnásobila. Bílé zlato se těší velké oblibě i v dnešní době, a to hlavně díky svému snadnému sladění s bílými drahokamy. Od minulého roku se však ve světě projevuje nový trend, který souvisí se stále silnější touhou „odlišit se“ od ostatních. Jedinečné barvy diamantů, jako žlutá, růžová, hnědá či černá, zdobí snubní prsteny stále častěji. Červené zlato je také mnohem oblíbenější.

Snubní prsten z bílého, červeného, nebo žlutého zlata?


Snubní prsteny z bílého zlata se hodí pro každý tón pleti, skvěle ladí s bílými diamanty a jsou legovány silnějšími kovy, díky čemuž jsou velmi odolné proti poškrábání. Na druhou stranu po nějaké době ztrácejí lesk a je nutné jejich opětovné pokování, jsou dražší a obsahují nikl, který může způsobit alergické reakce.
Žluté zlato si zachovává svou barvu po celou živostnost, díky svému složení nezpůsobuje alergické reakce, nevyžaduje téměř žádnou údržbu a skvěle zdobí tmavší tóny pleti. Je jedním z nejtvárnějších kovů na světě, a proto je ideální pro designově netradiční snubní prsteny. Na druhou stranu se snadno „promáčkne“, či poškrábe a lidé jej považují spíše za „přežitek“ a zasloužilého „veterána“.

snubní prsten bílé zlato

Bílé zlato má díky mikroskopické vrstvě rhodia až ledově bílou barvu. Současným trendem v povrchové úpravě je zejména matování, kdy je část nebo celý šperk upraven tak, aby měl matný povrch. Matné šperky nicméně nelze moc dobře zbavit škrábanců, protože se leštěním matná vrstva vyhladí.

Červené zlato je mnoha lidmi považováno za jeden z nejromantičtějších kovů. Doplňuje všechny tóny pleti a je považováno za jeden z nejstylovějších materiálů jak pro ženy, tak muže. Obsahuje měď, která je velmi trvanlivá, a způsobuje, že jsou snubní prsteny mnohem tvrdší než třeba z bílého či žlutého zlata.

Myslete také na svůj zásnubní prsten!


Pokud již snoubenčin prsteníček „obývá“ zásnubní prsten, měli byste při výběru myslet i na něj. Oba dva prsteny se totiž nosí na stejném místě, a proto by barva zlata měla být shodná. Zásnubní prsten by měl zároveň ten snubní vhodně doplňovat.

Jak tedy ven z barevného dilema?


Pokud se rozhodnete pro snubní prsten z bílého zlata, nad žlutým či červeným neplačte. Vždyť u každého druhu zlata jsou přesně stanoveny poměry ryzího zlata a ostatních kovů, které se používají při výrobě prstenů. V podstatě tedy máte v každém případě „od každého kousek“.

snubní prsten

Velice dekorativní a ušlechtilé jsou také šperky z chirurgické oceli. Tento ve šperkařském světě nový kov byl původně vyvinut pro medicínské účely a vyniká zejména naprostou netečností při styku s pokožkou.

A co víc, snubní prsteny s různými barevnými kombinacemi zlata doslova zaplavily zlatnictví po celém světě. Pokud si tedy stále lámete hlavu nad tím, které zlato vybrat, volte jejich kombinace.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?