Fyzioterapie odhalí i skryté pohybové vady kojenců

Správným vedením dítěte ke správným pohybům v kojeneckém věku se dá předejít budoucím zdravotním problémům jako je špatné držení těla, nohy do X nebo do O, plochým nohám nebo vybočené páteři. Ale také pravděpodobnosti budoucích zranění, ke kterým mají sklon děti se špatnými návyky používání určitých svalů. K detekci a nápravě automatismů se využívá jedné z metod fyzioterapie. 



Čím to je, že se někteří sportovci zraní častěji než ostatní?


Právě vina opakujících se zranění a nekonečných zdravotních patálií má kořeny ve fázi kojeneckého věku, kdy dochází k procesu učení a memorování, které pohyby používat a kdy je používat. Diagnózy jako skolióza, problémy s klouby, poraněnými svaly nebo také měkkými tkáněmi se mohou projevit už ve věku šesti let. Ne všichni lékaři dokážou odhalit pohybové chyby. Jde o specializaci, která si žádá odborníka, fyzioterapeuta.

Tip: Masáže nabízí kdekdo. Ale odborná fyziterapie, to nejsou jenom masáže, ale především léčba pohybového aparátu jako celku. Ať už vyrazíte s vlastními pohybovými neduhy, nebo kvůli prevenci problémů u svých dětí, vyzkoušejte pobyt v beskydském lázeňském komplexu  Brc.cz.

Kdy by se mělo začít


K osvojení základních pohybových návyků a prevenci budoucích zdravotních trablů se začíná brzy, v kojeneckém věku. První návštěva fyzioterapeuta by měla proběhnout čtvrtý týden od narození. Nejpozději však mezi 3. až 4. měsícem života. S přibývajícím věkem bývá cvičení obtížnější a výsledky už nemusí být tak dobré. Ještě do roka je slušná šance opravy chybného naprogramování v mozku dítěte. U dospělých už taková možnost není, fyzioterapie je však schopná u nich zajistit alespoň vycvičení konkrétních svalů, které jsou ochablé a do té doby nepoužívané.

fyzioterapie v beskydském centru Brc.cz

Správné držení těla a svalový tonus jsou nejlepší prevencí řady chorob pohybového aparátu. Zdroj: Brc.cz


Příklad špatného pohybu kojence


Jak to vlastně ten fyzioterapeut může odhalit, vždyť měsíční kojenec není schopen chodit ani sedět. To však samotné léčbě nebrání, příkladem budiž vráska na zadní straně krku. Její přítomnost signalizuje ochablost některých svalů a přetěžování páteře. Náprava probíhá tak, že se dítě položí do přesně dané polohy a dojde ke stimulaci určité zóny, tak aby začalo pohyb dělat samo. Naučí se tak správnou verzi pohybu, kterou si zapamatuje a bude ji běžně používat.

cvičení s terapeutem v beskydském rehabilitačním centru brc.cz

Ne, to není mučící nástroj v nedalekém skanzenu, tady mladý sportovec jednoduchým cvičením posiluje problémové partie svého těla. Zdroj: Brc.cz


Není to zadarmo


Hodina fyzioterapie u specialisty vyjde na cca 500 Kč. Hodina však nestačí. Zpravidla jde o 3-4 návštěvy, kdy dojde ke zjištění případných problémů a edukaci maminky, která pak s kojencem může cvičit sama doma.

 Řekněte sami, jsou dva tisíce do zdraví a spokojeného života moc nebo málo? Máte zkušenosti s touto metodou fyzioterapie?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?