Polárium - léčba kryoterapií

O léčbě extrémním mrazem jste možná už slyšeli. Do kryokomory chodí vrcholoví sportovci, sem tam se nějaký naháč v minus 100 °C objeví i v televizi a vy si říkáte, jaký je to blázen. Vůbec ne. V následujícím článku si řekneme, proč Vám v poláriu nebude zima a proč je ve skutečnosti zdraví velmi prospěšné.



Co je to polárium neboli kryokomora


Klasické polárium má dvě komory, v první cca -50 °C a ve druhé něco mezi -100 a - 140 °C. Při představě, že do takového mrazu vleze člověk, byť perfektně oblečený, přejede většině lidí doslova mráz po zádech. Že by s podobnou terapií experimentovali, to už jim přijde vyslovená pitomost.

polárium Čeladná

Do kryokomory se jde nalehko, pánové do půli těla. Uši jsou kryté čelenkou, nos a ústa rouškou, zpravidla se nosí rukavice a vysoké podkolenky. Pobyt je ale velmi krátký a v těle nedochází k prochlazení.


Hluboký mráz aplikovaný po dobu dvou až tří minut nestihne skutečně tělo prochladit, ale vyvolá fyziologické procesy, které jsou podobné účinkům sauny - prokrvení, vyplavení látek tlumících bolest a záněty, urychlení hojení měkkých tkání a odbourání únavy. Léčivý není ani tak samotný mráz (to by byla Napoleonova armáda při tažení do Ruska nejzdravější na světě), ale rychlý přechod mezi mrazem a pokojovou teplotou.

Během dvou tří minut v hlubokém mrazu v kryokomoře nedochází k prochlazení těla, které vám hrozí třeba i v plus dvaceti stupních při dostatečně dlouhé době bez pohybu a pořádného oblečení. Mráz nespouští žádné nemoci od nachlazení a je zcela bezpečný. Poškození dýchacích cest se brání rouškou, na nohou máte teplé boty.

V čem všem kryoterapie pomáhá?


Aplikace hlubokého mrazu se využívá při léčbě kožních nemocí, zánětů kloubů a bolestí způsobených artrózou. V těchto případech se setkáme i s lokální aplikací mrazu na postižená místa a výsledky jsou velice dobré. Přirozeně, pokud vás trápí jakékoliv kožní potíže, místo lokální terapie si můžete užít legraci v kryokomoře a spojit léčbu kožních potíží s dalšími pozitivními efekty polária.

Mrazový šok vede k vyplavení hormonů, které zvyšují subjektivní pocit štěstí a tlumí bolest. Ve stavu utlumení bolesti člověk po dvou minutách v mrazu vydrží i osm hodin. Není divu, že kryoterapii pro krátkodobé zvýšení výkonnosti zkoušeli i špičkoví sportovci.

Aplikace mrazu na celý povrch těla odstartuje celou řadu pozitivních fyziologických procesů, v jejichž důsledku se urychluje hojení úrazů, odpadá únava, zvyšuje imunita, snižuje svalové napětí, ale třeba i bystří mysl a zvyšuje výkon mozku.

Kde najít polárium i s možností léčebného pobytu?


Bývá pravidlem, že baštou léčebných pobytů bývají naše hory. Ozdravné metody založené na koupelích ve studené vodě, aplikaci chladu a otužování mají zejména na moravských horách tradici několika stovek let. Není divu, že v beskydské Čeladné najdete první polárium v České republice, kde mají s léčením chladem nejdelší zkušenosti - již od roku 2004. Ptejte se po Beskydském rehabilitačním centru Čeladná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?