Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Důvody pro zpeněžení zlata mohou být různé. Ve spoustě případů se jedná o šperky, které již nenosíme, a toužíme z nich alespoň něco „vytěžit“ namísto pouhého uložení do krabičky. Pro jiné jde o dočasné řešení tíživé finanční situace, či příležitost, jak vyměnit starý šperk za nový výkupem zlata protihodnotou. Ať už jsou vaše prvotní impulzy pro obchod se zlatem jakékoli, vždy si ohlídejte, že znáte všechny dostupné možnosti a správné postupy.



Šperky, mince, ale i zuby!


Prstýnky, náušnice, náramky, řetízky – možnost zpeněžení těchto šperků napadne asi každého z nás. Prodat je však můžete také poškozené, bez státních punců či ve formě pouhých úlomků. Máte doma slitky, mince či medaile? Využijte možnosti výkupu investičního zlata. Obchodujte rovněž se zlatými tabatěrkami, tužkami, rtěnkami či hodinkami. Pokud vám někdo bude tvrdit, že zlaté zuby dnes nemají žádnou hodnotu, nenechte se ošálit. I když se jejich ryzost může díky různým výplním snížit, dosahuje leckdy i 16-22 karátů!


zlomkové zlato

Zlomkové zlato - rozbité nebo nenošené šperky jsou výhodnou protihodnotou při nákupu nových.

Zlato není jenom žluté


Výkup zlata se provádí jak se žlutým, tak bílým či červeným zlatem, a to vždy za shodných podmínek. Barva není důležitá, jelikož reflektuje pouze množství příměsí čistého zlata. Ryzost čistého zlata je definována 24 karáty – jakákoli nižší hodnota pak udává poměr přidaných slitin.

Jaká cena je relevantní?


Cena výkupu zlata se odvíjí od vývoje ceny zlata na světových burzách, a díky menšímu objemu obchodovaného kovu bývá ve výkupu ještě nižší než na burze. Ceny jsou uváděny za gram a bývají odstupňovány na základě kvality zlata – nejnižší nabídky odpovídají cca 200 Kč/g, nejvyšší přesahují i 800 Kč/g. Sledujte proto bedlivě vývoj ceny zlata a naplánujte si jeho prodej dle očekávaného trendu.

tabulka ryzostí

Ryzost a barva zlata podléhá normám a tabulkovým hodnotám. I díky tomu je zlomkové zlato znovu použitelné při výrobě nových šperků. Tím, že jsou tabulkové hodnoty bedlivě dodržovány, nedojde nikdy ke znehodnocení zlata nežádoucím mícháním.


Jak probíhá samotný výkup zlata


Na začátku dojde ke zvážení vašeho materiálu, posouzení jeho stavu a ryzosti a učinění finální nabídky. Vykupující musí vystavit doklad s údaji o ryzosti, váze, jednotkové ceně a dalšími obchodními údaji. Uzavírá se tedy jednoduchá kupní smlouva. Pokud nelze na první pohled ryzost zlata určit, je nutné provést jeho roztavení a změření spektrometrem – to je typické právě u výkupu zlatých zubů či nepuncovaných šperků. Každý zlatý šperk vážící přes 0,5 gramu totiž musí být označen puncem (značkou ryzosti), a proto většinou není nutné jeho další ověřování. Může jít buďto o klasickou (státní) puncovní značku, značku výrobců či vídeňskou konvenci.

Nenechte se při výběru kupce napálit


Jak se tedy při výběru obchodníka nespálit? Asi nejbezpečnější možností je prodej zlata přímo do zlatnictví. I v bazaru či zastavárně však najdete důvěryhodné prodejce. Na internetu se rovněž často dočtete o seznamech „ověřených výkupců“. Pokud si nejste vůbec jistí, rozdělte celkový objem zlata, který chcete zpeněžit, mezi různé výkupčí, a pokuste se tak minimalizovat riziko nevýhodného jednorázového obchodu.

Komentáře

  1. Dobrý den, myslím si, že stačí porovnat výkupní cenu u lokálního výkupu tak, že na webu zkontrolujete aktuální cenu výkupu drahých kovů, jako je například safina.cz, avario.cz apod. .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Pokud mi sem nebudete cpát spam, Vaše komentáře i s odkazy ráda schválím ;-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?