Zkuste marocké hrnce Tajine, dáte svému vaření nebývalé kouzlo

V hledání kuchařských a kulinářských zajímavostí jsme narazili na něco, co prostě musíte vidět. Kameninové hrnce, nebo chcete-li hluboké pánve Tajine, které slouží k pomalému dušení masa zároveň s oblohou a libovolnou zeleninou. Že něco podobného umíte i v běžné hluboké pánvi? Tak to si jenom myslíte. Hrnce Tajine mají totiž několik nepřekonatelných charakteristik.


Perfektním dárkem pro mladou i zkušenější kuchařku je vždycky něco do kuchyně. Ovšem pozor - nikoliv něco fádního, protože potřebné věci se nehodí kupovat jako dárek. Naopak - mělo by to být něco zajímavého, co obdarovanému udělá radost. Jednou z takových věcí je hrnec Tajine, vyrobený ze žáruvzdorné kameniny, kvalitně glazovaný a nadto i efektně vypadající.

Původ Tajine

Hrnce Tajine mají svůj původ v severní Africe, konkrétně v Maroku. Severoafrická kuchyně je pro nás, Evropany, poněkud exotická, ale nevadí, přizpůsobit si můžeme naše vlastní recepty. Stačí kvalitní maso, koření, zelenina pro tvorbu omáčky nebo šťávy a k tomu pár brambor a v jednom Tajine hrnci si připravíme kompletní jídlo. V Maroku někde v pouštním stanu samozřejmě těžko vytáhnete z pod beduínského roucha indukční vařič. Hliněné Tajine sloužily k pomalému dušení na ohni, a to tak, aby se neztratila šťáva.

Jak Tajine vypadá?

Tajine tvoří hluboká miska, nebo chcete-li hrnec, který je vyrobený z masivní keramiky. Důležitou částí je ovšem poklička, a to ne jen tak ledajaká. Vyrobená je rovněž z masivní keramiky a má specifický kónický tvar. Při pomalém dušení totiž zachytává odařující se šťávu z masa i ze zeleniny a ve své špičce ji nechává kondenzovat a pomalu stékat zpět do misky.

Tajine

Tradiční výroba marockých hrnců Tajine. Keramika je vypálená na vysokou teplotu, aby odolávala pozdějšímu vystavení žáru v peci nebo na otevřeném ohni. fotografie: Radon7

hrnec tajine

Soudobý hrnec Tajine od firmy Emile Henry nezapře designovou školu slavného výrobce nádobí, ani původní funkční tvar marockých Tajine, jak je známe z cest. Nadto je vyroben z velmi kvalitní kameniny s precizně provedenou glazurou, takže se hodí případně i do mikrovlnné trouby. Fotografie: Homeware.cz

Jak se v Tajine vaří?

Tak to už je na delší vykládání. Ale nebojte se, Youtube je plný receptů. V principu uložíme všechno jídlo najednou syrové do misky hrnce Tajine a přikryjeme pokličkou. Pokud pracujeme s většími kousky masa nebo některá zelenina vyžaduje delší nebo kratší čas, než maso, samozřejmě přidáváme suroviny postupně. Důležité je zakrýt Tajine pokličkou, aby šťáva neutíkala ven, ale pěkně se vracela zpět pod maso a zeleninku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?